Lypsykutut

Kaikki lypsykuttumme ovat tällä hetkellä suomenvuohia. Suomenvuohi on Suomessa yleisin vuohirotu ja myös alkuperäisrotu. Suomenvuohi on keskikokoinen, sarvellinen tai luonnon nupo ja siitä löytyy lähes kaikki värit valkoisesta mustaan ja ruskean kirjaviin. Tilamme lypsykutut ovat pääosin nupoutettuja. Suomenvuohi lypsää keskimäärin noin 2l maitoa päivässä.

Huomio! Voit katsoa videon kuttujen lypsyn sujumisesta nyt Kuttula -osiosta kotisivuilta, tai suoraan YouTubesta.

Suomenvuohi on kekseliäs ja iloinen kaveri, joka tykkää kaikenlaisista virikkeistä. Olemme pyrkineet luomaan hyppymahdollisuuksia kutuille seinille kiinnitettyjen hyllyjen muodossa. Kuttujen ehdoton suosikki on kuitenkin liukumäki, joka saatiin lahjoituksena leikkikalusteiden uusiutuessa Hyvinkääläiseltä päiväkodilta.

Keinosiemennys ja risteytyseläimet

Maailmalla vuohien keinosiemennys on melko yleistä. Suomessa olemme aloittaneet keinosiemennyksen vuonna 2017. Keinosiemennysannoksia on saatavilla Saanen, Alpine ja Boer vuohista, joista saanen ja alpine ovat lypsyrotuisia, boer liharotuinen vuohi. Yhteistyökumppaninamme keinosiemennysannosten tuonnissa toimii HH Embryo Oy ja siemennysannokset tuodaan Ranskasta. Ranskalainen yhteistyökumppanimme on Evolution International. Tavoitteena saanenin ja alpinen käytössä on kehittää maitotuotosta sekä eläinten rakennetta. Ranskassa viralliseen tuotosseurantaan kuuluu noin 500 000 kuttua, joista 300 000 on tarkemmassa seurannassa hyvien pukkiemien löytämiseksi. Kaikki tuontipukit ovat tytärryhmä arvosteltuja ja niiltä löytyvät jalostusindeksit.